De flesta av oss besöker tandläkaren med viss regelbundenhet, antingen av egen vilja eller när vi känner att det är hög tid att ta itu med något tandrelaterat problem. Vi kliver in i mottagningens vänterum med blandade känslor och sedan låter vi tandläkaren ta över, medan vi försöker övervinna den vanliga oron som infinner sig. Men vad är det egentligen som tandläkaren tittar efter när hen granskar våra munnar?
Tandvård är ett brett område som tandläkare i Täby ägnar sig åt, och det omfattar en mängd olika aspekter som rör våra tänder, munhåla och käksystem. Inom allmäntandvården finns även yrkeskategorier som tandhygienister och tandsköterskor, och de samarbetar ofta för att säkerställa din totala tandhälsa. Tandhygienistens huvudfokus ligger på munhygien och förebyggande tandvård, medan tandsköterskan i huvudsak assisterar tandläkaren. I korthet kan vi säga att tandläkaren är ansvarig för att förebygga, bedöma och behandla olika sjukdomar och skador som kan drabba din mun.
En åtgärd som inte är ovanlig hos tandläkaren är rotfyllningen. Men vad är en rotfyllning egentligen, och varför behöver du som patient ibland genomgå en sådan behandling? Jo, i varje tand finns något som kallas pulpa, vilket är den mjukvävnad som utgör tandens innersta del. Pulpan innehåller bland annat blodkärl och nerver. Karies, även känd som tandinfektion, kan leda till inflammation i pulpan. Denna tillstånd kallas pulpit och kännetecknas ofta av tandvärk och ilningar. Om inflammationen är ytlig och behandlas i ett tidigt skede, kan pulpan återhämta sig. Men om du låter det gå obehandlat, kan pulpan dö. Detta beror på att trycket i pulpan ökar, blodkärlen trycks ihop och blodcirkulationen upphör. I detta skede blir en rotfyllning nödvändig, en process där tandläkaren tar bort den skadade pulpan och ersätter den med ett speciellt fyllningsmaterial. Ett alternativ till rotfyllning är helt enkelt att dra ut tanden, men detta är vanligtvis en sista utväg.
Om du vill undvika att behöva genomgå en rotfyllning är det viktigt att se till att karies inte får fäste så djupt att pulpan blir inflammerad. Hur kan du då minimera risken för karies? Förutom regelbundna tandläkarbesök finns det ett antal steg du kan ta för att förebygga skadliga bakterier som bryter ner din emalj och orsakar hål i tänderna. Munnen är naturligtvis full av bakterier, men inte alla är skadliga när det kommer till karies. Två av de värsta bovarna är Streptococcus mutans och Lactobacilli. Två faktorer som påverkar din risk för att utveckla karies är kost och frekvensen av intag. Det är starkt rekommenderat att undvika att äta sötsaker och att småäta mellan måltiderna, eftersom detta ökar risken för att skadliga bakterier ska bryta ner emaljen. Ett effektivt sätt att skydda dina tänder mot karies är att använda fluor, eftersom det kan reparera små skador på tänderna och förhindra att nya uppstår. Det finns både fluorerad tandkräm och fluortabletter som du kan använda för att stärka dina tänder.