Mindfulness har varit ett ord på mångas läppar de senaste åren. Från yrkesvärlden till skolor så har man insett fördelarna med att använda sig av metoder för högre koncentration och lugn när vardagen spinner på i högt tempo. Genom att använda sig av en slags meditationsteknik som går ut på att bli medveten om det som händer just nu i stunden blir det lättare att hitta balans och ta kontroll över sina egna reaktioner.
Viktigt när man övar mindfulness är att ha ett accepterande förhållningssätt. Genom att vara nyfiken och uppmärksam på vad som händer omkring sig och även inuti så blir det lättare att förstå och hantera vad man känner.
De flesta som övar sig i mindfulness känner att det blir lättare att hantera stress. Genom att stanna upp en stund och bara fokusera på vad som händer så går det att bryta stressen och rikta fokus mot det som man vill uppnå.
Du behöver ingen särskild utrustning eller befinna dig på någon specifik plats för att kunna öva dig i mindfulness. Du kan göra det när du åker buss, tar en dusch, på fikarasten på jobbet eller hemma i soffan.
En enkel övning som du kan börja med är att äta mat på ett medvetet sätt. Börja med att titta på det som ligger på tallriken. Vilka färger har det? Vilka lukter känner du? Ta en tugga och smaka på maten. Vilka texturer känner du? Hur skulle du beskriva upplevelsen? På Vårdguiden hittar du ytterligare tips på övningar och nätet är fullt med videor och texter som beskriver hur du kan komma igång.
Att träna sin hjärna till att tåla mer stress kan vara användbart i dagens höga tempo. Det kan handla om att förbättra sina mentala processer och minnet för att kunna hantera mer information men även om att hantera hur man reagerar i olika situationer. Hur du tar in och hanterar en situation kan nämligen vara nyckeln till hur den påverkar dig. Genom att träna mentalt kommer du att kunna bibehålla din koncentration bättre och klara dig igenom kniviga situationer utan att låta dem påverka dig negativt.
Mental träning används av elitidrottare som ett komplement till den fysiska träningen. Genom att tänka positivt och hålla sig motiverad kan du nämligen tåla kraftiga fysiska påfrestningar på ett bättre sätt.
Det handlar också om att sätta upp höga mål och strategier för hur du ska uppnå dem.
Skärmberoende har mer eller mindre blivit till en epidemi de senaste åren. Både barn och vuxna spenderar många timmar dagligen med sina smarttelefoner, ofta på appar och aktiviteter som inte har något ytterligare syfte än att fördriva tid. Tyvärr kan det föra med sig att man blir kroppsligt inaktiv samtidigt som det stressar hjärnan på sätt som ännu är relativt dåligt utforskade. Det främsta problemet är kanske att det stjäl tid från andra aktiviteter som man annars skulle vilja ägna sig åt och att vi blir sämre på att verkligen se och kommunicera med varandra när vi umgås.
Om du känner att det här har blivit ett problem för dig så kan det vara värt att överlägga någon form av strategi för att minska tiden som du ägnar åt din telefon eller surfplatta. Det kan låta bakvänt, men lösningen kan faktiskt vara en app. Det finns ett flertal appar på marknaden som hjälper dig att bryta mobilberoendet, dels genom att spåra hur mycket tid du lägger på olika appar som du har installerade och sedan redovisar statistiken så att det blir tydligt hur mycket tid som går åt. Vissa appar går ett steg längre och ger dig påminnelser om att lägga bort telefonen när du har suttit med den en viss tid och några ger dig även förslag på andra aktiviteter att ägna dig åt utifrån vad du har angivit att du vill göra istället för att sitta och scrolla på telefonen.
Ta kontroll över ditt mobilanvändande igen så kommer du att få mer välmående och dessutom ha mer tid över till det som du verkligen vill göra.